Міжнародний день рідної мови

21 лютого в Україні відзначають Міжнародний день рідної мови. Головною метою відзначення цього свята є зміцнення державотворчої функції української мови, мов корінних народів і національних меншин, що проживають на території України.

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови у закладах професійної (професійно-технічної) освіти Одеської області проведено круглі столи, конференції, семінари, конкурси, книжкові виставки, зустрічі з письменниками та акторами, відкриті уроки на тему: «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу».

За ініціативи філій Інституту модернізації змісту освіти та за підтримки МОН України 21 лютого 2018 року учнівські та педагогічні колективи долучилися до написання «диктанту єдності».

 Державний навчальний заклад «Одеський професійний ліцей сфери послуг Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського».

 З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови організували і провели «диктант єдності» українською мовою (текст зачитувала викладач української мови – Золотарьова Анжеліка Олексіївна) та мовами національних меншин (болгарською (викладач фізики – Пельтек Марія Іллівна), молдавською (викладач перукарської справи – Бескровна Надія Вікторівна) та російською (викладач англійської мови – Мілюкова Юлія Михайлівна).

Сучасний навчальний заклад має бути спрямований на демократизацію, відповідальність, довіру. Колектив ставить перед собою задачу створити таке освітнє середовище до якого приємно ходити учням, прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити та не боятись висловлювати власну думку, бути відповідальними громадянами. Саме тому до зачитування «диктанту єдності» були залучені не лише викладачі, а й найкращі учні ІІ курсу –Моторна Олена та Ткач Анастасія.

Також цього дня викладач української мови – Золотарьова Анжеліка Олексіївна та англійської мови –Мілюкова Юлія Михайлівна провели бінарну мовну конференцію з учнями ІІІ курсу.

Мета проведення заходу: показати учням позитивні сторони вивчення не лише рідної, а й англійської мови; вчити учнів порівнювати дві різні культури; вдосконалювати сприйняття англійської мови на слух; розвивати пізнавальні інтереси, вміння двомовно висловлювати свої думки; формувати національну свідомість; виховувати любов та повагу до рідної мови, держави, рідного народу.

Форма проведення: інтерактивна технологія колективно-групового навчання.

Умова челенджа: підготувати учням заздалегідь доповіді про необхідність знання рідної та англійської мов.

У Державному навчальному закладі “Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури” викладачами української мови та літератури було проведено “диктант єдності” українською мовою.

Пам’ятаймо, що мова – скарб, без якого не може існувати ні народ, ні держава! Адже, в ній ми загодовуємо свою історію, світоглядні ідеї і сподівання на щасливе і гідне майбутнє!

У стінах Державного професійно-технічного навчального закладу «Одеський професійний ліцей технологій та дизайну» було проведено ряд виховних заходів, a саме: класні години на тему «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»; для активів груп було проведено круглий стіл на тему «Значення рідної мови в житті сучасної людини».

Колекттив приєднався до  написання «диктанту єдності» українською мовою.

Проведення урочистостей організувала викладач української мови та літератури Загрибельна Н.В.

До проведення святкових заходів долучилися класні керівники груп та адміністрація навчального закладу (заст. директора з НВхР Тирлишкіна А.О. та заступник директора з НВрР Долинюк Т.М.).

Державний навчальний заклад “Одеський центр професійно-технічної освіти” зустріч  учнів з одеським поетом Яковом Пересуньком.

Під час зустрічі поет прочитав свої вірші про рідну українську мову, поділився своїми думками  про Батьківщину, розповів про свою творчість (організувала захід викладач української мови Ладиженська С.В.).

Опубліковано у Виховна робота, Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *