8 лютого 2012 року на базі ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “, за адресою: м. Одеса, вул. 25 Чапаївської дивізії, 6 “а”, згідно наказу Управління освіти і науки від 05.12.2011 р. № 507-ОД проведено ІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії “Продавець продовольчих товарів”.
Головна мета Конкурсу – підвищення рівня професійної майстерності учнів професійно-технічних навчальних закладів, розвиток їх творчої активності, виявлення, розповсюдження та впровадження в навчальний процес передових методів та прийомів праці, поглиблення знань сучасних виробничих технологій у галузі обслуговування, згідно з державними стандартами професійно-технічної освіти.
В конкурсі на кращого з професії “Продавець продовольчих товарів”, що проводився в два тури (теоретичний і практичний), брали участь представники державних навчальних закладів області в сфері професійно-технічної освіти, це переможці І етапу Всеукраїнського конкурсу (один представник від професійно-технічного навчального закладу) серед учнів випускних груп, які отримують первинну професійну підготовку з професії “Продавець продовольчих товарів”.
Організатором конкурсу є Навчально – методичний центр професійно-технічної освіти в Одеській області.
Директор НМЦ ПТО в Одеській області Корчевський О.Е. – голова оргкомітету конкурсу. Методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО в Одеській області Волошенко Т.Д. – голова журі конкурсу.
Програма конкурсу передбачала:
– презентацію учасників конкурсу;
– виконання теоретичного завдання з професійно-теоретичної підготовки;
– виконання практичного завдання з професійно-практичної підготовки.
1. В презентації представлено професійно-технічний навчальний заклад, професію і розкриваються індивідуальні якості учасника конкурсу
2. Теоретичний тур полягав в перевірці теоретичних знань з професії
“Продавець продовольчих товарів”. Час виконання теоретичного завдання одна астрономічна година.
Теоретичний тур передбачав перевірку професійно-теоретичних знань з предметів: “Товарознавство продовольчих товарів”, “Організація та технологія торговельних процесів”, “Основи бухгалтерського обліку”, “Техніка і механізація торговельних розрахунків”, “Охорона праці” та включає виконання тестових завдань на персональному комп’ютері (60 питань).;
Критерії оцінювання виконання практичного завдання:
І завдання
1. Заправка касової стрічки, отримання нульового чеку, отримання Х-звіту,
введення службової суми.
2. Обслуговування покупців
3. Виконання заключних операцій
ІІ завдання
На протязі 15 секунд необхідно запам’ятати 10 різних видів наданих товарів і на протязі 2 хвилин записати їх назву.
ІІІ завдання
1. Викладання товарів у торговельному залі
2. Зважування запропонованого товару
3. Консультація на обраний покупцем товар
При оцінюванні роботи учасників конкурсу враховувалось: дотримання правил та норм охорони праці; дотримання норм часу; виробнича культура, а саме: зовнішній вигляд учасників та дотримання санітарно-гігієнічних вимог.
Максимальна кількість балів за практичний тур – 240 балів. Максимальна загальна кількість балів за теоретичний та практичний тури – 300 балів.
Учасники конкурсу отримали конкурсні завдання і були забезпечені робочим місцем, обладнаним необхідним устаткуванням та інвентарем. Конкурсанти самостійно виконували завдання, дотримуючись правил охорони праці. Спостереження за виконанням роботи здійснювалось членами журі та оргкомітету.
Склад журі конкурсу:
Волошенко Т.Д. – методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО в Одеській області (голова журі конкурсу);
Гніліченко Д.О. – директор ПВТП “Екстра” (мережа супермаркетів “Обжора”;
Барильська Н.В. – майстер виробничого навчання Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.
Переможцями ІІ етапу конкурсу стали:
І місце посів Микола Шумков, учень ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “;
ІІ місце посіла Звягінцева Євгенія, учениця Білгород-Дністровської філії ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “
Переможець ІІ етапу прийматиме участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності, який буде проводитись 27 лютого-2 березня 2012 року на базі ДНЗ “Центр професійно-технічної освіти №4” м. Харкова.








