ІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів ПТНЗ з професії “Продавець продовольчих товарів”

8 лютого 2012 року на базі ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “, за адресою: м. Одеса, вул. 25 Чапаївської дивізії, 6 “а”, згідно наказу Управління освіти і науки від 05.12.2011 р. № 507-ОД проведено ІІ етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії “Продавець продовольчих товарів”.

Головна мета Конкурсу – підвищення рівня професійної майстерності учнів професійно-технічних навчальних закладів, розвиток їх творчої активності, виявлення, розповсюдження та впровадження в навчальний процес передових методів та прийомів праці, поглиблення знань сучасних виробничих технологій у галузі обслуговування, згідно з державними стандартами професійно-технічної освіти.     

В конкурсі на кращого з професії “Продавець продовольчих товарів”, що проводився в два тури (теоретичний і практичний), брали участь представники державних навчальних закладів області в сфері професійно-технічної освіти, це переможці І етапу Всеукраїнського конкурсу (один представник від професійно-технічного навчального закладу) серед учнів випускних груп, які отримують первинну професійну підготовку з професії “Продавець продовольчих товарів”.

Організатором конкурсу є Навчально – методичний центр професійно-технічної освіти в Одеській області.

Директор НМЦ ПТО в Одеській області Корчевський О.Е. – голова оргкомітету конкурсу. Методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО в Одеській області Волошенко Т.Д. – голова журі конкурсу.

Програма конкурсу передбачала:

– презентацію учасників конкурсу;

– виконання теоретичного завдання з професійно-теоретичної підготовки;

– виконання практичного завдання з професійно-практичної підготовки.

1. В презентації представлено професійно-технічний навчальний заклад, професію і розкриваються індивідуальні якості учасника конкурсу

2. Теоретичний тур полягав в перевірці теоретичних знань з професії

“Продавець продовольчих товарів”. Час виконання теоретичного завдання одна астрономічна година.

Теоретичний тур передбачав перевірку професійно-теоретичних знань з предметів: “Товарознавство продовольчих товарів”, “Організація та технологія торговельних процесів”, “Основи бухгалтерського обліку”, “Техніка і механізація торговельних розрахунків”, “Охорона праці” та включає виконання тестових завдань на персональному комп’ютері (60 питань).;

Практичний тур відповідав вимогам 3 кваліфікаційного розряду і передбачає виконання наступних завдань:

І завданняРобота на РРО (реєстратор розрахункових операцій) – 0,5 астрономічних годин;

ІІ завдання
Конкурс на увагу “Запам’ятовування товарів” – 0,03 астрономічні години;

ІІІ завдання Робота в бакалійному відділі магазину– 0,5 астрономічних годин.

Критерії оцінювання виконання практичного завдання:

І завдання

1. Заправка касової стрічки, отримання нульового чеку, отримання Х-звіту,

введення службової суми.

2. Обслуговування покупців

3. Виконання заключних операцій

ІІ завдання

На протязі 15 секунд необхідно запам’ятати 10 різних видів наданих товарів і на протязі 2 хвилин записати їх назву.

ІІІ завдання

1. Викладання товарів у торговельному залі

2. Зважування запропонованого товару

3. Консультація на обраний покупцем товар

При оцінюванні роботи учасників конкурсу враховувалось: дотримання правил та норм охорони праці; дотримання норм часу; виробнича культура, а саме:  зовнішній вигляд учасників та дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Максимальна кількість балів за практичний тур – 240 балів. Максимальна загальна кількість балів за теоретичний та практичний тури – 300 балів.

Учасники конкурсу отримали конкурсні завдання і були забезпечені робочим місцем, обладнаним необхідним устаткуванням та інвентарем. Конкурсанти самостійно виконували завдання, дотримуючись правил охорони праці. Спостереження за виконанням роботи здійснювалось членами журі та оргкомітету.

Склад журі конкурсу:

Волошенко Т.Д. – методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО в Одеській області (голова журі конкурсу);

Гніліченко Д.О. – директор ПВТП “Екстра” (мережа супермаркетів “Обжора”;

Барильська Н.В. – майстер виробничого навчання Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.

Переможцями ІІ етапу конкурсу стали:

І місце посів Микола Шумков, учень ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “;

ІІ місце посіла Звягінцева Євгенія, учениця Білгород-Дністровської філії ДНЗ “Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування “

Переможець ІІ етапу прийматиме участь у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності, який буде проводитись 27 лютого-2 березня 2012 року на базі ДНЗ “Центр професійно-технічної освіти №4” м. Харкова.

Опубліковано у Хроніка подій | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *