Виставка-ярмарок професійно-технічних навчальних закладів Одеської області “Наш пошук і творчість тобі, Україно!” 29 вересня 2012 року

29 вересня 2012 року на Старобазарному сквері м. Одеси відбулось справжнє свято професійно-технічної освіти Одещини – традиційна виставка-ярмарок “Наш пошук і творчість тобі, Україно!”.

Цей масштабний захід проведений з метою створення позитивного іміджу системи професійно-технічної освіти, ознайомлення широкого загалу із перспективним досвідом, сучасними формами і методами підготовки кваліфікованих робітників, популяризації робітничих професій, виявлення та підтримки обдарованої, талановитої молоді, залучення учнівської молоді до художньо-естетичної діяльності.

Проведення виставки-ярмарку організовано управлінням освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації.

О 10.00 виставку урочисто відкрив губернатор Одеської обласної державної адміністрації Матвійчук Е.Л. разом з начальником управління освіти і науки обласної державної адміністрації Лазарєвою Т.О. Почесними гостями свята були начальники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, голови та заступники районних державних адміністрацій, представники професійно-технічної освіти Миколаївської області, представники навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Одеській області, педагогічні працівники ПТНЗ, батьки, учні.

 

 

Тетяна Олександрівна Лазарєва, начальник управління освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, підкреслила, що за минулий рік професійно-технічні навчальні заклади
Одеської області “виросли на голову”, і, незважаючи на труднощі, завдяки зусиллям керівників та педагогічних працівників, система ПТО в надійних руках і дозволить примножити славу Одеської області!

Для губернатора було проведено екскурсію по виїзним лабораторіям та майстерням ПТНЗ Одеської області, які презентували свої досягнення майже зі всіх 100 професій, за якими ведеться підготовка. Едуард Леонідович завітав до кожної виставкової експозиції всіх ПТНЗ і майже спробував себе в ролі майстра будівельної справи завдяки вдалому сценарію Одеського професійного ліцею будівництва та архітектури.

Новою сходинкою до розвитку системи ПТО України стало підписання угоди про співробітництво у сфері професійно-технічної освіти між управлінням освіти і науки Миколаївської та Одеської обласних державної адміністрації. Угоду про співпрацю урочисто підписали представник управління освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації Баранова Наталя Борисівна та заступник губернатора Одеської обласної державної адміністрації Волошенков Дмитро Борисович. Основним предметом Угоди є встановлення освітянських та гуманітарних відносин, метою яких є підвищення якості надання освітніх послуг у процесі підготовки робітничого потенціалу.

Всі учасники та  гості   мали можливість ознайомитися з досягненнями закладів професійно-технічної освіти, представленими у вигляді продукції, вирощеної на власних полях, виготовленої у виробничих майстернях, дидактичними та методичними матеріалами педагогічних працівників  профтехучилищ. Високу оцінку відвідувачів виставки-ярмарку отримали столярні, слюсарні, швейні, гончарні, ліпні, кулінарні, кондитерські, хлібобулочні вироби, панно з зернових культур, композиції з овочів та фруктів, сільськогосподарська продукція, декоративно-ужиткові роботи з дерева та ін. Учні ПТНЗ та майстри виробничого навчання проводили майстер-класи з перукарської справи, фотографії, флористики, візажу. Свято супроводжувалось виступами кращих колективів художньої самодіяльності  професійно-технічних навчальних закладів.

ДНЗ “Фрунзівський професійний ліцей” ДНЗ “Одеський професійний ліцей сфери послуг ПНПУ імені К.Д. Ушинського” ДНЗ “Савранське професійно-технічне аграрне училище”

На виставці були широко представлені професійно-технічні навчальні заклади, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій “Перукар” та “Кравець”. ПТНЗ відповідних профілів продемонстрували творчі здібності своїх учнів, показали різні грані своєї майстерності, завдяки чому відвідувачі виставки мали змогу отримати естетичну насолоду від побаченого. Колективи ПТНЗ представили зразки чарівних моделей зачісок та одягу, вишукані колекції, малюнки, ескізи моделей одягу, вишивку, фото-та відеоматеріали різноманітних заходів, методичні розробки педпрацівників, в яких втілились різноманітні стилі, нестандартність мислення авторів.

Майстер-класи з перукарського мистецтва створювали яскраві, а іноді і екстравагантні образи моделей. Моделлю міг стати будь-хто з гостей виставки. Чудові майстер-класи провели представники ДНЗ “Теплодарський професійний ліцей”, “Овідіопольське професійно-технічне аграрне училище”, Одеське вище професійне училище НУ “ОЮА” та інші.

Привертали увагу на виставці своїми роботами і колективи навчальних закладів з підготовки майбутніх кравців, демонструючи секрети кравецького мистецтва. Їх моделей можна було побачити у різних образах, в яких втілились творчі цікаві ідеї талановитих педпрацівників та учнів: моделі у стилі “Венеціанського карнавалу” (Березівське вище професійне училище ОНПУ), колекція моделей з морської тематики (Одеський професійний ліцей технологій та дизайну ПНПУ ім. К. Д. Ушинського), а також вбрання у національному стилі (Ісаєвський професійний аграрний ліцей, Фрунзівський професійний ліцей та інші навчальні заклади).

Показали свої здобутки, провели чудові майстер-класи і представники професій “Фотограф” та “Флорист”, підготовку яких здійснює Одеський професійний ліцей технології та дизайну ПНПУ ім. К. Д. Ушинського.

ПТНЗ будівельної галузі надали можливість всім бажаючим власноручно відчути себе справжнім майстром будівельної справи. Учні ДНЗ “Одеський Центр професійно-технічної освіти” проводили майстер-класи будівельного напрямку на тему: декоративна штукатурка; декоративне опорядження шпаклівкою СТ 225; штукатурка “Vizage”, – покриття фарбою. При проведенні майстер-класів ДНЗ “Білгород-Дністровський професійний будівельний ліцей” можна було освоїти техніку наклеювання: “рідкі шпалери” та “утеплення фасаду”. Цікаво для гостей пройшов конкурс, який проводили педпрацівники ДНЗ “Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури”: Нанесення декоративної гіпсової шпаклівки фірми КНАУФ. За участь у Конкурсі учасникам надавали призи. Відвідувачі із задоволенням взяли участь у майстер-класі “Прийоми опорядження поверхонь декоративною штукатуркою”.

ДНЗ “Одеський центр професійно-технічної освіти” ДНЗ “Білгород-Дністровський професійний будівельний ліцей” ДНЗ “Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури”

Промислова галузь на виставці була представлена найкращими творчими доробками учнів, демонстраційними та інформаційними стендами, макетами, технічними засобами навчання. Найбільш цікаві доробки учнів-зварників продемонстрували ДНЗ “Іллічівський професійний судноремонтний ліцей” (предмети для оформлення паркових зон, решітки, набір для камінів), Березівське вище професійне училище ОНПУ (дизайнерські підставки, зварна конструкція каркасу старовинного плаття). Жваву зацікавленість присутніх викликала демонстрація ДНЗ “Ісаєвський професійний аграрний ліцей” роботи зварювального тренажеру, методичні розробки та фільм, зроблені педпрацівниками ліцею, які пояснювали методи та можливості роботи тренажера. Декоративні вироби, предмети побуту, панно з металу “Герб України”, виконані учнями-зварниками продемонстровано “Овідіопольське професійно-технічне училище. Добре враження у присутніх на виставці фахівців енергетичного напрямку залишили демонстраційний стенд сучасного електричного інструменту та методичні розробки представлені ДНЗ “Одеське професійно-технічне училище машинобудування”. Сподобався присутнім зроблений учнями ДНЗ “Цебриківський професійний аграрний ліцей” демонстраційний стенд робіт, які здійснюють робітники з професії “Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування”. ДНЗ “Ізмаїльське професійно-технічне училище” продемонструвало роботу над проектом щодо розробки електронного підручника з тем: “Електропроводки”, “Монтаж нереверсивного та реверсивного електромагнітного пускачів”, провели презентацію з теми “Пускач електромагнітний нереверсивний. Електромонтаж”.

ДНЗ “Цебриківський професійний аграрний ліцей”

ПТНЗ продемонстрували кращі методичні розробки з предметів загальноосвітньої та професійної підготовки, методичні рекомендації, методичні посібники, дидактичні матеріали, інноваційні проекти, матеріали учасників конкурсів, презентації, фотоекспонати та ін. З усіма роботами можна було ознайомитись, а з авторами деяких розробок та методичних матеріалів навіть поспілкуватися.

Проведені заходи є своєрідним підведенням підсумків діяльності професійно-технічних навчальних закладів Одеської області, виявлення і поширення досвіду кращих педагогічних колективів, підтримкою педагогічних новацій та майстерності педпрацівників та учнів ПТНЗ. Виставка-ярмарок “Наш пошук і творчість тобі, Україно!”, продемонструвала, що саме тут народжується творче спіл­кування між педагогічними колективами ПТНЗ області, засвідчила, що у нас є серйозний потенціал для поповнення відповідних галузей економіки вмілими невтомними руками, чудовими неймовірними ідеями, талановитими майбутніми фахівцями, здатними нести красу та гармонію у світ!

Достатньо  було подивитися в очі учнів, щоб зрозуміти – кризи приходять і зникають, а профтехосвіта  вічна!

Завантажити Фотографії з виставки-ярмарку (1)

Завантажити Фотографії з виставки-ярмарку (2)

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *