МІНІСТРИ ОСВІТИ І ФІНАНСІВ ОБГОВОРИЛИ ШЛЯХИ ФІНАНСУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

23 квітня 2016 року в Міністерстві освіти і науки відбулася робоча зустріч Міністра освіти і науки Лілії Гриневич та Міністра фінансів Олександра Данилюка. Метою зустрічі було вирішення кризової ситуаціі з фінансуванням професійно-технічної освіти. 

Прийняттям Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (№ 914-VIII від 24.12.2015) вилучено поняття “субвенції на підготовку робітничих кадрів» та створено правове підґрунтя для передачі державних професійно-технічних навчальних закладів на фінансування з місцевих бюджетів.

Сторони погодилися, що ситуація, яка склалася з профтехосвітою після передачі її фінансування на місцевий рівень, вимагає нагального вирішення, однак має кілька складових – проблеми поточного фінансування і необхідність системної реформи управління галуззю профтехосвіти.

Підсумки першого кварталу 2016 року щодо фінансування закладів професійно-технічної освіти показують недосконалість впровадженої Бюджетним Кодексом України та Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” зміни системи фінансування.

Потреба у видатках на фінансування професійно-технічних навчальних закладів у 2016 році складає 5,9 млрд. гривень.

За інформацією департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних адміністрацій місцевими радами на 2016 рік затверджені видатки на професійно-технічну освіту у сумі 4,4 млрд. гривень, у тому числі за рахунок місцевих бюджетів – 3,9 млрд. гривень та стабілізаційної дотації –    0,5 млрд. гривень.

Дефіцит у видатках на фінансування закладів професійно-технічної освіти становить 1,5 млрд. гривень.

Керівники МОН і Мінфіну узгодили, що професійно-технічна освіта має фінансуватися з кількох джерел, зокрема, обговорили варіант фінансування  з державного бюджету за рахунок освітньої субвенції на здобуття учнями ПТНЗ загальної середньої освіти.

Що стосується професійної підготовки, міністри обговорили модель, за якої  відповідальність за професійну підготовку має бути розділена між державним і регіональним рівнями: державна субвенція має покривати здобуття освіти за гостро дефіцитними спеціальностями національного значення, коли в тому чи іншому училищі готують фахівців для кількох областей чи всієї України. Таке фінансування має йти через державне замовлення. В той же час, професійна підготовка за тими професіями, які використовуються для комунального господарства, для обслуговування місцевої інфраструктури мають фінансуватися шляхом регіонального замовлення. Також домовились залучити великий бізнес до консультацій з метою опрацювання моделей  залучення бізнесу до фінансування професійної підготовки необхідних ім професій.

Міністри Гриневич і Данилюк погодили, що МОН і Мінфін спільно доопрацюють законопроект “Про професійну освіту” з метою внести до Верховної ради узгоджений документ. Нова схема фінансування профтехосвіти вимагатиме також внесення змін до Бюджетного кодексу. Її запровадження буде можливим з 2017 року.

МОН спільно з Мінфіном, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики за участю заінтересованих органів влади проведе також міжвідомчу нараду з питань формування замовлення на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах на 2016/2017 навчальний рік та удосконалення механізму фінансування професійно-технічної освіти з урахуванням субвенції на надання загальної середньої освіти та професійної освіти з урахуванням загальнодержавних та регіональних потреб, а також підготовки з гостродефіцитних професій.

Лілія Гриневич також наголосила, що це нагальні необхідні кроки. Загалом професійна освіта потребує системного стратегічного реформування як в частині управління, так і в частині змісту.

http://proftekhosvita.org.ua/uk/news/details/8105/

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *