Обласний методичний семінар керівників ПТНЗ І атестаційного рівня, підприємств, установ та організацій, які здійснюють освітню діяльність у сфері професійно-технічної освіти в Одеській області

25 вересня 2012року в приміщенні ДНЗ “Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості”  за адресою м. Одеса, вул.І.Рабіна, 18-А проведено обласний методичний семінар керівників ПТНЗ І атестаційного рівня, підприємств, установ та організацій, які здійснюють освітню діяльність у сфері професійно-технічної освіти в Одеській області за темою: “Організація навчально-виробничого процесу при підготовці кваліфікованих робітників в професійно-технічних навчальних закладах І атестаційного рівня”.

Проведення семінару організував Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти в Одеській області на базі ДНЗ “Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості”.

В роботі семінару прийняли участь керівники та/або їх довірені особи із 43-х ПТНЗ І атестаційного рівня, підприємств, установ та організацій, які здійснюють освітню діяльність у сфері професійно-технічної освіти в Одеській області.

Підвищення рівня організації навчального процесу та забезпечення внутрішнього контролю за станом викладання в закладі з боку адміністрації закладу стало головною метою проведення семінару.

В ході семінару доповідачі ознайомили присутніх з нововведеннями нормативно-правової документації сфери освіти, акцентувалася увага присутніх щодо ліцензування закладу як засобу підвищення рівня навчання зокрема, так і репутації закладу загалом.

Відповідно до плану роботи семінару директор НМЦ ПТО Корчевський Олександр Еммануїлович привітав всіх учасників семінару з початком навчального року та повідомив про основні вимоги щодо підготовки кваліфікованих робітників ПТНЗ І атестаційного рівня, підприємствами, установами та організаціями різних форм власності та підпорядкування.

З трактовкою всіх розглянутих проблем з боку відділу політики зайнятості та демографії виступила начальник відділу політики зайнятості та демографії Головного управління праці та соціальної політики Одеської обласної державної адміністрації Ільїна Наталія Володимирівна. Вона наголосила, що керівник закладу повинен приділяти велику увагу не лише здобутій робітником кваліфікації, але й прикладати певних зусиль задля підвищення рівня кваліфікації та професіоналізму працівників, зокрема за допомогою курсів підвищення кваліфікації, стажування тощо. Ільїна Н.В. навела статистичні дані за підсумками 2011 року, а також провела порівняльний аналіз стану такої роботи з іноземними державами, проінформувала про нові ініціативи президента стосовно підвищення рівня кваліфікації робітників.

Брухно Світлана Миколаївна, заступник директора НМЦ ПТО в Одеській області, в своїй доповіді зробила акцент на нормативно-правове забезпечення діяльності професійно-технічних навчальних закладів. Повідомила, що на виконання наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10.07.2012р. № 801 “Про затвердження Державного стандарту з професії “Водій мототранспортних засобів” та наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10.07.2012р. № 802 “Про затвердження Державного стандарту з професії “Водій автотранспортних засобів” ДСПТО з професій “Водій мототранспортних засобів”, “Водій автотранспортних засобів” запроваджуються у професійно-технічних навчальних закладах незалежно від форм власності та підпорядкування, підприємствах, установах, організаціях, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з 01 вересня 2012 року.

Корчевська Наталя Михайлівна, зав. кабінетом методичного забезпечення якості навчально-виховного процесу,виступила  з доповіддю про ведення діловодства навчальними закладами, зокрема про накази щодо основних напрямків роботи навчального закладу.

Зубілевич Тамара Миколаївна, методист НМЦ ПТО, висвітлила основні аспекти щодо організації і проведення методичної роботи в ПТНЗ  незалежно від форм власності та підпорядкування.

Бегус Ірина Михайлівна, методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО, в своїй доповіді зробила наголос на дотриманні вимог щодо навчально-плануючої документації викладачів та майстрів виробничого навчання. Провела порівняльний аналіз оформлення документації викладачами та майстрами виробничого навчання.

Риженко Людмила Дмитрівна, методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО, продемонструвала рекомендовані зразки оформлення документації щодо проходження слухачами виробничої практики, а також проаналізувала основні організаційні етапи професійно-практичної підготовки у ПТНЗ.

Сандулова Тетяна Валентинівна, методист кабінету професійної підготовки НМЦ ПТО, вказала на необхідність вчасного та якісного заповнення журналів обліку навчальної роботи професійно-технічних закладів.

Щербаченко Ганна Миколаївна, зав. кабінетом професійної підготовки НМЦ ПТО, охарактеризувала особливості організації та проведення державної кваліфікаційної атестації, а також наголосила на основних вимогах  щодо написання дипломних робіт.

Наприкінці семінару з доповіддю виступив методист Одеського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Іванько Геннадій Леонідович, який проінформував всіх учасників семінару про особливості організації навчально-виробничого процесу навчального закладу. Відмітив, що заклад щороку отримує ліцензію на підготовку робітничих кадрів з нових професій, тому їх перелік постійно зростає. Вибір переліку професій визначений потребами ринку праці та можливістю працевлаштування соціально незахищених категорій населення, інвалідів. По закінченні навчання слухачам видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації державного зразка.

Завершальна частина семінару передбачала проведення екскурсії по навчальному закладу з демонстрацією матеріально-технічної бази навчальних кабінетів, лабораторій та майстерень.

Опубліковано у Хроніка подій | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *