Тиждень Зарубіжної літератури В ДНЗ «Суворовський професійний аграрний ліцей»

В ДНЗ «Суворовський професійний аграрний ліцей» з 30 листопада по 4 грудня 2015 року проведений тиждень Зарубіжної літератури, присвячений до 125-річчя видатного австрійського поета, проникливого лірика та великого майстра віршованої форми Райнер Марія Рільке (4 грудня 1875 р.)..

«Література – це храм, куди можна ввійти лише з чистою совістю і благородними намірами» Ф. Шиллер

Основна мета тижня підвищити інтерес учнів до уроків світової літератури, детальніше познайомити з творчістю Райнера Марія Рільке;  ­­розвивати читацькі смаки та інтереси; прищеплювати шанобливе ставлення та повагу до творчості зарубіжних письменників; висловлювати та відстоювати власну думку; формувати естетичні смаки; акцентувати увагу на  ролі України в житті і творчості митців зарубіжної літератури: Р. Рільке, А. Чехова, А. Ахматової, М. Булгакова, А.Міцкевича, О. Бальзака, П. Целана тощо. Показати учням особливості втілення української теми в їхніх творах.

У рамках цього тижня були проведені такі заходи:

30 листопада відбулося відкриття тижня. Тиждень за традицією розпочався з урочистої лінійки: «Україна в творчості світових письменників», а також викладач світової літератури Далакова  Д.Д. презентувала заходи тижня.

2.2 1 2

01 грудня у вестибюлі ліцею учні розмістили яскраву наочну інформацію висловлювань Рільке про Україну.

02 грудня відбулося літературне кафе «Поетичне сузір’я Рільке – Цветаєва – Пастернак»  присвячене переписці трьох великих європейських поетів Райнера Марії Рільке, Марини  Цветаєвої,  Бориса  Пастернака.

Ця літературно-музична композиція – це дивовижний епізод «Дружби в листах трьох великих поетів», а крім цього це історія кохання  Цветаєвої до Рільке, яка надихала на неповторну творчість.

Епістолярний роман Пастернака, Цветаєвої та Рільке давно канув в минуле, але залишились твори, народжені їх дружбою та любов’ю. Чи  не в цьому є велика сила кохання?

Під час заходу було прочитано багато віршів Рільке, Цветаєвої та Пастернака, а також виконані музичні композиції на вірші Марини Цветаєвої романси «Уж сколько их упало в эту бездну», «Мне нравится, что вы больны не мной», «Под маской плюшевого мишки», а також романси на вірші Бориса Пастернака «Зимняя ночь» та «Ни кого не будет в доме».

5 4 3

Це було справжнє літературне свято з чарівною атмосферою, де лунала музика та поезія цих неперевершених ліричних поетів. Поезія, чашка чаю та мерехтіння свічок сприяло проникненню у чудовий світ літератури. Романтичний вечір ввів в світ героїв та викликав бажання бути кращим, змінювати світ навколо себе та духовно розвиватися.

04 грудня в кабінеті Світової літератури відбулися  поетичні читання «Райнер Марія Рільке – Орфей ХХ століття» метою яких було працювати над виразним читанням поезії Р.М. Рільке «Орфей, Еврідіка, Гермес»; вдосконалювати уміння уважно читати та інтерпретувати художній твір; розвивати критичне мислення учнів, уяву, зв’язне мовлення; формувати почуття прекрасного; виховувати свідоме ставлення до життя.

8 7 6
Опубліковано у Життя профтехосвіти Одещини, Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *