Обласна методична секція бібліотекарів ПТНЗ

12 грудня 2014 року на базі Одеського професійного ліцею технологій та дизайну ДЗ “Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського” проведено засідання обласної методичної секції бібліотекарів ПТНЗ на тему: “Формування нової моделі бібліотеки ПТНЗ. Технологія створення електронної бібліотеки”. В роботі заходу взяли участь 15 бібліотекарів ПТНЗ м. Одеси та м. Іллічівська.

.

DSC_8162

З привітальним словом та до учасників секції виступила директор ОПЛТД ДЗ “ПНПУ імені К.Д. Ушинського”  Н.П. Шапошнікова, яка розповіла про основні інновації та проекти ліцею, модель роботи бібліотеки ліцею, та заплановані заходи з нагоди першої  річниці Центру профорієнтації та працевлаштування.

.

….. 11 12

.

Бібліотека ОПЛТД ПНПУ розділяється на повнотекстову та електронну. Лісовська Ю.М., інженер-електронник ОПЛТД ПНПУ, розповіла про технологію створення електронної бібліотеки ліцею. За основу програмного забезпечення електронної бібліотеки ліцею взято програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом “greenstone digital library software”, ліцензійні умови перекладені на українську мову, проте юридичну силу вони мають лише в англомовному варіанті. На цьому програмному забезпеченні Лісовською Ю.М. розроблено власне програмне забезпечення з можливістю вибору української мови та необхідних компонентів електронної бібліотеки за вимогами ліцею. Бібліотека містить повнотекстові версії підручників, відео-, аудіо фрагменти, методичні напрацювання працівників ліцею та іншу інформацію. Електронна бібліотека ліцею керується законами України “Про електронні документи та електронний документообіг”, “Про авторське право та суміжні права” та іншими нормативно-правовими актами, які закріплюють інформаційні права і свободи, встановлюють основні права й обов’язки відповідних суб’єктів із питань створення і поширення інформації. З авторами ведуться перемовини щодо використання авторських прав на їх роботи.

.

……………… DSC_8155 13

.

Лісовська О.М. продемонструвала презентацію, що розкриває основні аспекти організації роботи електронної бібліотеки ліцею.

Лисовська Ю.М., також поділилася досвідом впровадження хмарних технологій у навчально-виробничий процес ліцею. Під хмарними технологіями розуміють технології розподіленої обробки даних, в якій комп’ютерні ресурси і потужності надаються користувачеві як інтернет-сервіс, а також задовольняють вимогу багатокористувацького доступу. Хмару створено на сайті mail.ru. Створення хмари є безкоштовним та дозволяє використовувати інтерактивний простір обсягом 100 Гбайт необмежений період часу. Інтрефейс хмари є інтуїтивно зрозумілим, що дозволить впровадити хмарні технології в навчальний процес ліцею в найкоротші строки, не витрачаючи час на період навчання учнів та педагогічних працівників. В простір хмари вживлене програмне забезпечення, що дозволяє переглядати, редагувати та створювати необхідні файли та документи навіть без наявності програмного забезпечення на віддалених комп’ютерах учнів.

Сесь О.В., бібліотекар ОВПУТТХ, голова обласної методичної секції бібліотекарів ПТНЗ, ознайомила учасників секції з вимогами до посадових інструкцій бібліотекаря ПТНЗ, надала приклад оформлення посадової інструкції бібліотекаря навчального закладу, що надрукована в журналі “Практика управління закладом освіти” № 04/2014. Також визначила доповнення до посадових інструкцій про нерозголошення персональних даних працівників і учнів училища.

.

….. DSC_8174 DSC_8169

.

В ході засідання секції проведено круглий стіл: форми і методи роботи бібліотеки ПТНЗ в умовах сьогодення. Як вирішити проблему забезпечення учнів підручниками. В ході круглого столу бібліотекарі ділилися досвідом організації бібліотечної роботи з питань забезпечення учнів навчальною літературою, висловлювались думки, що сучасні інформаційні технології відсутні в багатьох бібліотеках, також, що наявність електронних підручників не замінить учням традиційні форми роботи з книгою, разом з тим, дозволяє вирішити проблему недостатньої забезпеченості бібліотечних фондів навчальною літературою.

Опубліковано у Новини, Хроніка подій. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *